Mam jinou zkusenost. To, co popisujes, plati mozna pro Kindergeld, ale pro Elterngeld ne. Manzelka zijici v Cesku a nikdy neprihlasena v Nemecku mela materskou z Ceska a tam ji po case odmitli ceskou materskou vyplacet s tim, at si zazada v Nemecku, kde ma rodina hlavni prijem. Pri dalsim diteti jsem zadal o materskou ja (pracujici v Nemecku) a komunikoval jsem s Nemeckym uradem postou z ceske adresy a zadny problem nikde nebyl.
Mela-li manželka trvaly pobyt a pracovni smlouvu v Česku, stejne jako v pripade tazatelky v Nemecku a s nemeckou prac. smlouvou, je nesmysl žádat v jine zemi a bude hodně komplikovane...
Nebo jsi v te podobnosti neco vynechal
Treba že, žádnou pracovni smlouvu v ČR nemela, nebo byla ukoncena, z nejakeho duvodu.
Pak jo, ale to je zcela neco jineho...
A neslouzi to jako dobry priklad...
O rodicovsky i materskou zada ten, kdo zustava doma, i kdyz sem se ja jako otec svymi prijmy a podpisem pripojil k žádosti, cely vypocet byl vazany na vydelek a pracovni smlouvu mamky ditete (děti) oněch 67% z prijmu za poslednich 12mesicu nebo kolik to bylo procent uz presne nevim..
Stejne to funguje i obracene... Jednu nasi kamaradku jaksi jeden mistni cesky podnikatel (hospodský) zapomel prihlasit uplne vsude, zcela neplanovane otěhotněla a dnes je na minimu na mateřské...
Tazatelka by zrejme v ČR svou materskou Z NEMECKA taky dostala, na 99% ano, to opakuji, je vsak otazkou za jak dlouho, tedy s jakym zpožděním. ..
Tedy tazatelka by cesku brala minimum ktere sama napsala az do chvile, než by se to vyresilo...
A to trva... nejen u Kindergeld... kdyz se i s rodinou přestěhuje zpet do ČR v průběhu. ..
Kde nema nedavnou pracovní historii a neměla zadne prijmy v poslednich X mesicich...
A ze se tak nesměle ptam... Jak je tohle cele dlouho ??
A za jak dlouho a kolik dostala maminka v Nemecku po te, co ji prestali platit cesky rodicak ??
Ono se to totiz dost meni
Kdyz jsme zadali mi, uz vlastne nic popsane tady na webu neplatilo...
A dnes uz je zase malicko jinak...
Dalsi a uplne jina situace by nastala, pokud by otec pracoval dal tady v Německu, jina zas, kdyby se stehoval a ukoncil prac.pomer a odhlasil taky....
Milion variant a milion reseni.
Kombinovat ale oba systémy neprinese nic, krom komplikaci...